fbpx

Lovforslag om BoligJobordningen og visse skattefritagelser mv.

Skatteministeren har fremsat lovforslag (L 161) om forbedring af BoligJobordningen i 2021, skattefritagelse af visse arbejdsgiverbetalte gavekort til oplevelsesøkonomi i 2021 og COVID-19-test mv. samt skattefrihed af tilbagebetalt COVID-19-støtte.

Forbedring af BoligJobordningen i 2021

Efter gældende regler kan der i 2021 opnås fradrag på op til 6.400 kr. pr. person for serviceydelser og fradrag på op til 12.800 kr. pr. person for håndværksydelser (lønudgifter). Udnyttes begge kategorier fuldt ud, kan der således opnås et samlet fradrag på 19.200 kr. pr. person i 2021. Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag og har en fradragsværdi på 25,6 %.

Forhøjelse af fradraget for serviceydelser og håndsværksydelser i 2021

Det foreslås, at fradragene for udgifter til såvel serviceydelser som håndværksydelser (løn) i indkomståret 2021 forhøjes til 25.000 kr. pr. person.

Håndværksydelser, der berettiger til fradrag for lønudgiften, er fortsat udgifter til grøn istandsættelse, tilslutning til bredbånd og installation af tyverialarm. Der foreslås ikke ændringer på dette område eller i øvrigt med hensyn til fradragstidspunkt mv.

Den eneste ændring, der foreslås udover en forhøjelse af fradragene i 2021, er en forhøjelse af fradragsværdien for serviceydelser. Fradragsværdien af serviceydelser bliver cirka 35 %, mens fradragsværdien af håndværksydelser fortsat kun vil være cirka 25,6 % i 2021. Har en person afholdt fradragsberettigede udgifter til serviceydelser i 2021 på 25.000 kr., er det dette beløb, der skal indtastes til Skattestyrelsen. I forbindelse med årsopgørelsen bliver fradraget omregnet med en faktor 1,35, og fradraget udgør således 33.750 kr. Hermed bliver fradragsværdien af den afholdte udgift forhøjet fra cirka 25,6 % til 35 %.

Skattefritagelse af gavekort til oplevelsesøkonomi i 2021

Det foreslås, at værdien af gavekort, som kan bruges til køb af hotelydelser, restaurationsydelser og forlystelsesydelser, herunder hos museer, teatre og biografer mv. i Danmark eller et andet EU/EØS-land er skattefrit, hvis personen i kalenderåret 2021 erhverver ret til gavekortet som led i et ansættelsesforhold, og den samlede værdi af sådanne gavekort modtaget som led i et eller flere ansættelsesforhold ikke overstiger et beløb på 1.200 kr.

Eksempler på omfattede gavekort/ydelser:

  • Overnatninger på hoteller, gæstgiverier, vandrerhjem, moteller og campingpladser mv. inkl. mad og drikkevarer og andre ydelser inkluderet i overnatningsprisen
  • Mad og drikkevarer til nydelse på en restaurant
  • Mad og drikkevarer til nydelse på en café
  • Mad og drikkevarer til nydelse ved en pølsevogn
  • Mad og drikkevarer til nydelse på en fastfoodrestaurant
  • Drikkevarer til nydelse på en bar
  • Mad og drikkevarer til nydelse på et pizzeria
  • Adgangsbilletter til forlystelsespark inkl. turpas/billetter til forlystelser
  • Adgangsbilletter til biografer, teatre, stand-up-shows, operaer og koncerter
  • Adgangsbilletter til zoologiske haver, museer mv. inkl. rundvisninger.

Gavekortet vil også være skattefrit, hvis det kan anvendes som betaling for spise- og drikkevarer, der kan tages med hjem (to-go), så længe udbyderen også udbyder en eller flere af de ovennævnte omfattede ydelser. Der vil ligeledes være skattefrihed, hvis et gavekort til eksempelvis en forlystelsespark eller et museum også kan bruges i forlystelsesparkens eller museets gavebutik eller café, så længe udbyderen primært udbyder de ovenfor nævnte omfattede ydelser. Det samme gør sig endvidere gældende for et gavekort til et hotel, der også kan anvendes til eksempelvis adgang til fitnessfaciliteter eller spa-behandlinger.

Med disse muligheder for at anvende et arbejdsgiverbetalt skattefrit gavekort, så kunne beløbets størrelse af den grund godt være højere.

Skattefritagelse af arbejdsgiverbetalte COVID-19-test mv.

Der foreslås indført skattefrihed for arbejdsgiverbetalte test for COVID-19, test for antistoffer for COVID-19 og personlige værnemidler, der har til formål at begrænse spredningen af smitte med COVID-19. Skattefriheden gælder også for de test mv., som arbejdsgiveren betaler for medarbejderens husstand.

Skattefriheden gælder endvidere for personer uden for ansættelsesforhold (eksempelvis B-indkomst-modtagere), medhjælp for bestyrelser, udvalg, kommissioner o.l. Også her skal der gælde skattefrihed for eksempelvis et bestyrelsesmedlems husstand.

Skattefritagelsen skal efter lovforslaget gælde fra og med indkomståret 2020.

Arbejdsgiveren m.fl. har fradragsret for disse udgifter.

Skattefrihed for tilbagebetalt COVID-19-støtte

Efter gældende ret er beløb, der udbetales i henhold til en hjælpepakke som følge af COVID-19 (lønkompensation osv.) skattepligtig indkomst for modtageren. Beløbet skal beskattes på det tidspunkt, hvor der er erhvervet endelig ret til beløbet.

Tilbagebetaling af modtaget støtte kan ske frivilligt eller som følge af, at modtageren er forpligtet til at tilbagebetale støtten, eksempelvis fordi betingelserne for at modtage støtten ikke er opfyldt.

Hvis modtageren vælger frivilligt at tilbagebetale det modtagne beløb eller en del heraf, efter at der er erhvervet endelig ret til beløbet, er der ikke hjemmel til at anse denne tilbagebetaling for fradragsberettiget. Tilbagebetalingen indebærer heller ikke, at skattepligten af det modtagne beløb ophører.

Hvis tilbagebetalingen sker som følge af, at betingelserne for at modtage støtten ikke er opfyldt, vil den tilbagebetalte støtte efter de almindelige regler som udgangspunkt ikke være skattepligtig.

Forslag om skattefrihed ved tilbagebetaling af COVID-19-støtte

Det foreslås, at beløb, der er modtaget i henhold til en hjælpepakke som følge af COVID-19, og som er tilbagebetalt senest tre år efter modtagelsen er skattefrit.

Skattefritagelsen af tilbagebetalt COVID-19-støtte omfatter alle beløb, der siden indførelsen af de første restriktioner den 11. marts 2020 er modtaget i henhold til en hjælpepakke som følge af COVID-19.

Hvis det modtagne støttebeløb er selvangivet, inden der sker tilbagebetaling, skal personen eller selskabet mv. anmode Skatteforvaltningen om at genoptage skatteansættelsen efter de almindelige regler herom. En anmodning om genoptagelse vedrørende et tilskud, hvortil der er erhvervet ret eksempelvis i indkomståret 2020, skal således senest indgives den 1. maj 2024.

Hvis tilbagebetalingen af støttebeløbet finder sted så hurtigt, at det modtagne beløb endnu ikke er selvangivet, kan man undlade at selvangive det modtagne støttebeløb i det omfang, det er tilbagebetalt.

Kilde: Revitax

Kontakt os!

Addere Revision ligger centralt i Køge tæt på motorvej, s-tog og bus. Kommer du i bil er der indkørsel fra Valdemarshaab.